Hoe houd je de certificering en opleidingen van je medewerkers bij?

Door

in

In een (middel)groot bedrijf of organisatie kan overzicht houden over de certificering en opleidingen van je medewerkers best een uitdaging zijn. Met een elektronische leeromgeving (ELO) krijg je eenvoudig het overzicht terug. Bovendien geef je je medewerkers zelf de ruimte om hun eigen ontwikkeling in de gaten te houden. In deze blog nemen we je mee in de voordelen van een ELO.

Maak de administratie efficiënter met een elektronische leeromgeving

Als je veel medewerkers in dienst hebt, dan heb je al snel met veel administratieve werkzaamheden te maken. Dat zorgt niet alleen voor veel werk, maar kan wanneer administratie handmatig wordt uitgevoerd, gemakkelijk voor fouten zorgen.

Beter is om de administratie, zoals de inschrijving van cursisten, de toewijzing van cursussen en rapportages over hun vorderingen in een Learning Management System (LMS) op te zetten. Dat heeft als voordeel dat dit tijd bespaart, fouten vermindert en rust (terug) brengt in de organisatie.

Moodle als certificerings- en opleidingsplatfrom

Bij AHA Leermiddelenbouwers werken we met het learning platform Moodle. Dit is de meest gebruikte elektronische leeromgeving (ELO) ter wereld en het telt miljoenen gebruikers. Met Moodle zetten we een complete elektronische leeromgeving voor je op. Doordat het in de basis open source software is, kunnen we de licentiekosten relatief laag houden. We hebben er bovendien een eigen rapportagetool voor ontwikkeld, waarmee je nog gemakkelijker overzicht houdt.

In Moodle:

  • ontwerpen we cursussen met tekst, beeld, video en animaties waardoor je er je eigen opleidings- en certificeringstrajecten in kunt laten maken
  • ontwikkelen we opdrachten en toetsen
  • en bieden we interactie met en tussen cursisten, docenten en hr-medewerkers aan

En we leveren de ELO uiteraard geheel in jullie eigen huisstijl op, zodat het een vertrouwde omgeving is voor jouw medewerkers.

Krijg inzicht in de ontwikkeling van je medewerkers

Omdat een ELO een helder platform is waarin alles bijgehouden wordt, is het gemakkelijk om zicht te houden op welke opleiding, training of cursus welke collega nog voor een bepaalde tijd moet doen. Medewerkers kunnen zelf ook eenvoudig zien waar ze staan in hun ontwikkeling. Je kunt daardoor veel eigen verantwoording bij de medewerkers zelf leggen, zeker als het gaat om op tijd gecertificeerd zijn.

Doordat het in dit systeem gemakkelijk te herleiden is of iedereen op schema loopt, kan dit ook een invalshoek bieden voor functioneringsgesprekken. Er zijn immers altijd collega’s die op het laatste moment nog bepaalde educatieve punten moeten halen. Doordat er inzicht is kun je hier open het gesprek over aangaan: is iemand niet intrinsiek gemotiveerd om zijn kennis op peil te houden of heeft deze persoon het zó druk dat hij het steeds voor zich uitschuift? De onderliggende reden maakt verschil in de manier waarop je dit gesprek aangaat.

Kies voor eenvoud en gemak

Wanneer HR-professionals, maar ook de medewerkers zelf eenmaal met een ELO werken dan vragen ze zich vaak af waarom ze dit niet eerder hebben gedaan. Het scheelt veel tijd en het maakt het bijhouden van certificering en opleidingen stukken gemakkelijker.

Bovendien voorkom je door inzet van een dergelijk platform dat één collega de kennis heeft in een eigen bijgehouden bestand. Dat maakt je immers kwetsbaar als organisatie. Je moet er niet aan denken dat deze persoon een andere baan vindt of langdurig uitvalt vanwege andere redenen.

Aan de slag met een elektronische leeromgeving?

Spreekt deze aanpak je wel aan en wil je eens verkennen of een elektronische leeromgeving past bij jouw bedrijf of organisatie? Neem dan vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken. We adviseren je graag.