Helemaal opgaan in de les? Drie redenen voor leren met de VR-bril

Door

in

Bij Virtual Reality (VR) denk je vast direct aan gaming en entertainment. Aan volledig ondergedompeld worden in een levensechte droomwereld. Mooi om te zien en vooral superleuk om te beleven. Maar wist je dat VR ook een perfecte tool is voor kennisoverdracht? Wij hebben drie sterke redenen waarom wij de VR-bril met enthousiasme introduceren in ons lesmateriaal.

1. We creëren exact de omgeving waarin je wilt trainen

Het gebruik van VR in een leeromgeving sluit naadloos aan bij onze ideeën over blended learning. Niet alleen biedt het virtuele platform de mogelijkheid om aan te sluiten bij de belevingswereld van een student, het biedt ook een veilige, gesimuleerde omgeving om te leren. Denk aan veilig oefenen met bomen snoeien langs een drukke weg of het juist uitzetten van zwembaden. Zelfs fysieke techniekruimtes passen perfect in een virtuele wereld waarin je met een VR-bril aan de slag gaat.

We kunnen de virtuele omgeving ook over de echte omgeving leggen, zodat je virtuele elementen in je eigen omgeving geprojecteerd ziet. We maakten bijvoorbeeld een opdracht waarin studenten een virtuele groene wand kunnen plaatsen aan een echte muur.

Mensen met VR-bril plaatsen virtuele onderdelen van een groene wand aan een muur in een leslokaal.

2. Het leereffect is groter

Een virtuele omgeving waarin je kunt oefenen zonder fysieke risico’s is een fantastische toevoeging. Virtual Reality lijkt zo echt dat je hersenen ook daadwerkelijk geloven dat je op een andere plek bent. Je moet echt over dat hekje heen stappen (al zou je er eenvoudig dwars doorheen kunnen lopen). Met Virtual Reality laat je studenten helemaal opgaan in de les en daar leren ze uiteindelijk het meest van.

3. VR is toegankelijk voor alles en iedereen

Bij AHA Leermiddelenbouwers zoeken we continu naar nieuwe manieren om VR te integreren in trainingen, cursussen en workshops. De mogelijkheden in educatie zijn eindeloos. Denk aan onboarding van nieuwe medewerkers, het leren maken van veescores op fokwaarde en sterkte of het voeren van gesprekken om je communicatieve vaardigheden te verbeteren. Voor iedereen in welke sector dan ook is VR toepasbaar in educatie.

Heb jij ideeën om VR in te zetten als leermiddel?

Heb jij een idee om VR in te zetten voor een training of cursus die je graag zou willen ontwikkelen? Wij staan klaar om met je mee te denken. Samen kunnen we de leerervaring van je studenten naar een hoger niveau tillen.