Epistemische onzekerheid

Door

in

Iedereen heeft er wel mee te maken gehad, tijdens het leren begrijp je maar niet wat er bedoeld wordt. Soms ligt dit aan de moeilijkheidsgraad van de stof maar het kan zelfs zo zijn dat een theorie niet eens vaststaat. Je blijft met veel vragen zitten over bijvoorbeeld een maatschappelijk probleem. Kunnen we nu wel of geen plastic tasjes gebruiken? Is kernenergie een oplossing of juist een risico? Dit kan een ongemakkelijk gevoel geven, we zijn immers vaak op zoek naar zekerheden en duidelijkheid. In deze blog gaan we in op de voordelen van zulke onzekerheden.

Wat is epistemische onzekerheid?

Epistemische onzekerheid is het gebrek aan zekerheid over de juistheid of volledigheid van kennis. Je bent dus onzeker over de kennis die je al hebt. Epistemische onzekerheid ontstaat omdat kennis in ontwikkeling is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wetenschappelijke onderzoeken die inzicht geven dat eerder onderzochte theorieën foutief zouden kunnen zijn. Epistemische onzekerheid hoeft helemaal niet slecht te zijn, het kan juist zelfs de motor achter nieuwsgierigheid en kritisch denken zijn!

Voordelen van epistemische onzekerheden

Als het gaat om sociaal wetenschappelijk vraagstukken – zoals klimaatverandering of technologische vooruitgang –  zijn we vaak opzoek naar de minste onzekerheden. Toch kunnen deze onzekerheden juist leiden tot het onderzoeken en vorderingen maken met betrekking tot het onderwerp. Ze stimuleren dieper nadenken en nodigen uit tot verder onderzoek. De bewustwording over het onderwerp wordt groter en discussies vruchtbaarder. Kritisch nadenken en vanuit verschillende perspectieven kijken naar het onderwerp kan leiden tot hele mooie inzichten!

Van onzekerheden naar e-learning

Bij AHA-leermiddelenbouwers zijn we altijd op zoek naar de beste manier om kennis over te dragen en bij te dragen aan een omgeving waar plaats is voor kritisch nadenken. Snelle zekerheden zijn dus niet altijd de beste optie. Wij bieden e-learning modules aan die vragen bevatten en interactieve scenario’s waarbij de gebruiker wordt gestimuleerd om zelf kritisch na te denken over het onderwerp. Ook in de ruimte van het niet-weten vindt leren plaats!

Sparren?

Al ruim achttien jaar ontwikkelt AHA Leermiddelenbouwers leeroplossingen voor bedrijven en onderwijs. Van korte e-learning modules en complete leeromgevingen tot professionele e-learnings voor de onboarding van nieuwe medewerkers.

Wil je meer weten of gewoon eens sparren met iemand die van nuttige onzekerheden weet? Neem contact met ons op! We helpen je graag verder!


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *